sobota, 2 czerwca 2012

TRUSKAWKI!!! ... i ciasto francuskie



Przyszedł czerwiec, a z nim najpyszniejsze owoce na ziemi - truskawki! Z tej okazji zrobiłam dziś ciasto francuskie właśnie z tymi owocami...



Potrzebujemy:
- pół kilograma truskawek (wszystkich nie zużyjemy do ciasta, ale warto mieć więcej w razie ochoty na surowe w między czasie :) )
- rulon ciasta francuskiego na papierze do pieczenia
- 3-4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- prostokątną blachę do pieczenia



Na blasze rozkładamy papier z ciastem francuskim. Delikatnie posypujemy je cukrem. Na cukrze układamy truskawki, które kroimy w zależności od wielkości na dwie lub trzy części. W rondelku grzejemy masło i wsypujemy cukier puder. Mieszamy, czekamy aż cukier się rozpuści. Masłem z cukrem polewamy ciasto z truskawkami.



Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz