niedziela, 13 maja 2012

przeeepyszna zapiekanka makaronowa z brokułami

jesteśmy zachwyceni :) mam nadzieję, że też będziecie... :


składniki:
- brokuły
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- makaron typu świderki/rurki/jakie mamy w domu



sos beszamelowy:
- 1/3 kostki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- utarty ser żółty (ok. 20 dg)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, kroimy łodyżki na plasterki. cebulę kroimy na cienkie półplasterki, czosnek na drobniutko. cebulę kroję nożem zamoczonym w zimnej wodzie - nie uronię ani łezki :)
brokuły blanszujemy 3 minuty wrzucone na posolony wrzątek, makaron gotujemy al'dante (średnio-miękki).


w garnku topimy masło na wolnym ogniu, wrzucamy cebulę i czosnek, kilka minut dusimy. dosypujemy mąkę, intensywnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. dolewamy mleko, dalej mieszamy, przyprawiamy do smaku. gdy zgęstnieje dorzucamy połowę przygotowanego sera żółtego.



makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową (żeby było mniej zmywania). nakładamy mniejszą część sosu. robimy kolejną warstwę z brokułów, którą polewamy resztą beszamelu. całość posypujemy resztą serka. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.... nie zjedźcie wszystkiego na raz!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz