daniem, które ostatnio bardzo zapadło w pamięć mnie i moim znajomym to naleśniki z sosem bolognese. smakują jak świeża pizza, szczególnie gdy do ciasta naleśnikowego doda się więcej cukru i usmaży się je bardziej pulchne. składniki na naleśniki już znamy:
- 2-3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej, dla puszystości
- szczypta soli
- 4-5 łyżeczek cukru
- olej do smażenia
smażymy cienkie naleśniki na kropli oleju.
nie wszystko na raz! :) |
składniki na sos:
- ok. pół kilo mięsa mielonego, np. drobiowo-wieprzowe, najlepiej zmielone na miejscu w sklepie mięsnym
- słoiczek koncentratu 30%, 200 g
- szklanka wody
- olej
- cebula
- papryka konserwowa
- ser żółty
- przyprawy wg upodobań: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, oregano
posolone i oprószone pieprzem mięso smażymy na oleju, gdy będzie gotowe dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, chwilę dusimy, dodajemy koncentrat i wodę. dosalamy do smaku. dodajemy paprykę i resztę przypraw oprócz oregano. trzymamy na ogniu ok. 7 minut, na koniec dodajemy zioła.
układamy na naleśnikach do połowy i posypujemy serem żółtym. składamy na dwa razy. najlepiej jest je podać pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, posypane serem żółtym. niebo w gębie! niestety moje dzieło kończy się dzisiaj na wyłożeniu na talerz i schowaniu do lodówki... ale jutro czeka nas uczta!
PYCHOTKA,MIELISMY OKAZJE SPROBOWAC.POLECAMY!!!AGA I MICHAL
OdpowiedzUsuńMoi pierwsi testerzy pizzowych naleśników :) dzięki :D
OdpowiedzUsuń